Здравословен избор при отславане – какво трябва да знаем

Тези 8 практически съвета обхващат основите на здравословното хранене и могат да ви помогнат да направите по-здравословен избор при отслабване.

Ключът към здравословната диета

Това е да ядете правилното количество калории за това колко сте активни, така че да балансирате изразходваната енергия с енергията, която използвате. Ако ядете или пиете повече от нуждите на тялото си, ще наддавате на тегло, защото енергията, която не използвате, се съхранява като мазнина. Ако ядете и пиете твърде малко, ще отслабнете.

Трябва също така да ядете широка гама от храни, за да сте сигурни, че получавате балансирана диета и тялото ви получава всички хранителни вещества, от които се нуждае. Препоръчва се мъжете да имат около 2500 калории на ден . Жените трябва да имат около 2000 калории на ден.

Какво да хапваме

Основайте храненията си на въглехидрати с по-високо съдържание на фибри. Нишестените въглехидрати трябва да съставляват малко повече от една трета от храната, която ядете. Те включват картофи, хляб, ориз, макаронени изделия и зърнени храни. Те съдържат повече фибри, отколкото бели или рафинирани нишестени въглехидрати и могат да ви помогнат да се чувствате пълноценни за по-дълго. Опитайте се да включите поне 1 нишестена храна с всяко основно хранене. Внимавайте за мазнините, които добавяте, когато готвите или сервирате тези видове храни, защото именно това увеличава съдържанието на калории – например масло върху чипс, масло върху хляб и кремообразни сосове върху тестени изделия.

Яжте много плодове и зеленчуци. Препоръчва се да ядете поне 5 порции от разнообразни плодове и зеленчуци всеки ден. Порция пресни, консервирани или замразени плодове и зеленчуци е 80гр. Чаша от 150 мл плодов сок, зеленчуков сок или пюре също се счита за 1 порция. Ограничете количеството, което трябва да бъде не повече от 1 чаша на ден, тъй като тези напитки са захарни.

здравословен начин е да ядете повече риба, включително част от мазна риба. Рибата е добър източник на протеини и съдържа много витамини и минерали. Целете да хапвате поне 2 порции риба седмично. Мазната риба е с високо съдържание на омега-3 мазнини, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Вашият коментар